lauantai 23. helmikuuta 2013

Whoopie!

Kuten jo porkkanakuppikakkureseptin yhteydessä tuli ilmi rakkauteni kuppikakkuja kohtaan, en voinut vastustaa tätä uutta Amerikasta tullutta villitystä nimeltään Whoopie pie, jota voisi suomalaisittain kutsua "Jiihaa-piirakaksi" tai "Jippii-piirakaksi". Itse käytän kyllä nimitystä "Vuupipai". Whoopiethan ovat eräänlainen muunnos kuppikakuista. Ne ovat suuria kämmenen kokoisia ja kutsuvia suklaaleivoksia herkullisine täytteineen. NamNam! 


Tein työkavereita piristääkseni piparmintulta maistuvia sekä maapähkinävoin makuisia whoopieseja. Alkuperäinen resepti ja inspiraatio on löydetty Kamomillan Konditoria-blogista. Muuntelin reseptiä hieman lisäämällä suklaata, maapähkinävoita, piparminttuaromia yms. 
Nämä ihanuudet ovat maidottomuutensa lisäksi myös kananmunattomia! 

Täältä löytyy Helsingin Sanomien artikkeli Whoopie-leivoksista sekä tarina niiden syntyperästä.


Peppermint Whoopie pie (10 kpl)

150 g margariinia
2,5 dl ruokokidesokeria
1 dl maustamatonta soijajogurttia
1,5 dl soijamaitoa (myös riisi- tai kauramaito käy)
1 tl piparminttuaromia
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl vaniljasokeria
puoli levyä (65 g) tummaa suklaata rouhittuna


Täyte

70 g margariinia
2 dl tomusokeria
0,5 purkkia Alpro Soya Air & Creamy - vispikermaa
1,5 tl piparminttuaromia
0,5 tl vihreää elintarvikeväriä


  1. Leivontatarvikkeiden tulee olla huoneenlämpöisiä, joten ota margariini, soijajogurtti ja -maito pöydälle jo hetkeä ennen aloittamista. 
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  3. Yhdistä siivilöidyt kuivat aineet kulhossa.
  4. Rouhi suklaa pieniksi paloiksi.
  5. Laita toiseen kulhoon margariini ja sokeri. Vatkaa ne kuohkeaksi. Lisää sitten soijajogurtti joukkoon reippaasti sekoittaen. Lisää myös soijamaito sekä piparminttuaromi ja sekoita.
  6. Lisää kuivat aineet margariinisokeriseokseen muutamassa erässä vatkaten tasaiseksi.
  7. Nostele yhteensä 20 taikinanokaretta leivinpapereiden päälle kahdelle pellille. Eli yhdelle pellille kymmenen nokaretta taikinaa (puolet taikinasta). Laita toiselle pellille loput kymmenen nokaretta. Jätä whoopieiden väliin runsaasti tilaa, koska ne leviävät uunissa.
  8. Paista uunin keskitasossa 12 minuuttia. Jäähdytä whoopiet ensin pelillä hetken aikaa (n. 5-10 min) ja siirrä ne sitten ritilän päälle kokonaan jähmettymään. Täytä whoopiet vasta kokonaan jäähdyttyään.
  9. Valmista täyte whoopieiden jäähtyessä. 
  10. Vatkaa tomusokeri ja margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon piparminttuaromi sekä väri. 
  11. Vatkaa toisessa kulhossa soijakerma vaahdoksi. 
  12. Kaada vatkattu kerma margariinivaahtoon ja sekoita hyvin. 
  13. Laita sopivasti täytettä (noin lusikallinen) whoopien tasaiselle puolelle ja laita toinen whoopie kanneksi. 
  14. Säilytä jääkaapissa.


Peanut Butter Whoopie pie (10 kpl)

150 g margariinia
2,5 dl ruokokidesokeria
1 dl maustamatonta soijajogurttia
1,5 dl soijamaitoa (myös riisi- tai kauramaito käy)
65 g maapähkinävoita (Amona)
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl vaniljasokeria


Täyte

70 g margariinia
2 dl tomusokeria
1,5 - 2 rkl maapähkinävoita
0,5 tl suolaa
0,5 purkkia Alpro Soya Air & Creamy - vispikermaa


  1. Leivontatarvikkeiden tulee olla huoneenlämpöisiä, joten ota margariini, soijajogurtti ja -maito pöydälle jo hetkeä ennen aloittamista. 
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  3. Yhdistä siivilöidyt kuivat aineet kulhossa.
  4. Laita toiseen kulhoon margariini ja sokeri. Vatkaa ne kuohkeaksi. Lisää sitten yksitellen aina välissä sekoittaen ensin maapähkinävoi, sitten soijajogurtti ja viimeiseksi soijamaito.
  5. Lisää kuivat aineet margariinisokeriseokseen muutamassa erässä vatkaten tasaiseksi.
  6. Nostele yhteensä 20 taikinanokaretta leivinpapereiden päälle kahdelle pellille. Eli yhdelle pellille kymmenen nokaretta taikinaa (puolet taikinasta). Laita toiselle pellille loput kymmenen nokaretta. Jätä whoopieiden väliin runsaasti tilaa, koska ne leviävät uunissa.
  7. Paista uunin keskitasossa 12 minuuttia. Jäähdytä whoopiet ensin pelillä hetken aikaa (n. 5-10 min) ja siirrä ne sitten ritilän päälle kokonaan jähmettymään. Täytä whoopiet vasta kokonaan jäähdyttyään.
  8. Valmista täyte whoopieiden jäähtyessä. 
  9. Vatkaa tomusokeri ja margariini kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon maapähkinävoi ja suola.
  10. Vatkaa toisessa kulhossa soijakerma vaahdoksi. 
  11. Kaada vatkattu kerma margariinivaahtoon ja sekoita hyvin. 
  12. Laita sopivasti täytettä (noin lusikallinen) whoopien tasaiselle puolelle ja laita toinen whoopie kanneksi.
  13. Säilytä jääkaapissa.


1 kommentti: