perjantai 8. maaliskuuta 2013

Vahvojen naisten suklaajuustokakku

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Halusin leipoa jotain hyvää ja helppoa jo kotoa löytyvistä tarvikkeista.

Tiedätkö, miksi naistenpäivää vietetään? Tiesitkö, että Venäjällä naistenpäivä on virallinen vapaapäivä?
"Naistenpäivän juuret ovat ruusujen sijaan tasa-arvotaistelussa", Ylen Elävä Arkistossa lukee otsikkona.
"Kansainvälinen naistenpäivä ei alkujaan tarkoittanut päivää, jolloin naisväelle ostettiin kukkia ja availtiin ovia. Sosialistinen naisliike aloitti perinteen vuonna 1911 osana taistelua naisten oikeuksien puolesta. ... Venäläisten naisten päivän mielenosoitus leivän ja rauhan puolesta vuonna 1917 oli alkusoittoa Venäjän maaliskuun vallankumoukselle. Neuvostoliitossa naistenpäivästä tuli vapaapäivä vuonna 1965. Se omistettiin kommunismin rakennustyössä ja Suuressa isänmaallisessa sodassa kunnostautuneille naisille.
Lännessä naistenpäivä menetti poliittisen leimansa, kun YK vuonna 1977 julisti sen naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päiväksi. Se on monissa maissa vapaapäivä, mutta länsimaissa yhä useammin lähinnä äitienpäivään verrattava neutraali juhla. Teollistuneiden länsimaiden ulkopuolella se on kuitenkin edelleen tärkeä tapahtuma, jonka avulla kiinnitetään huomiota naisten oikeuksiin ja yhteiskunnallisiin epäoikeudenmukaisuuksiin."

( Tietoteksti lainattu täältä )







Suklaajuustokakku


Pohja

200 g keksejä (esim. kandisokeri-, digestive- tai kaurakeksejä)
n. 2 dl rouhittuja suolapähkinöitä
80 - 100 g margariinia

Täyte

n. 200 g tummaa suklaata
4 - 4,5 dl soijajogurttia, soijavispiä ja/tai kauravaniljakastiketta (laitoin 0,5 dl jogurttia, 2,5 dl soijavispiä ja 1 dl vaniljakastiketta)
0,25 - 0,5 dl vahvaa kahvia
2 kananmunaa

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Murskaa keksit ja pähkinät. 
  3. Sulata margariini melkein sulaksi asti ja sekoita keksipähkinäseokseen. 
  4. Painele muruseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. 
  5. Sulata suklaa kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää soijavispi sekä vaniljakastike joukkoon. 
  6. Sekoittele kunnes seos on tasaista. Ota pois liedeltä. 
  7. Lisää soijajogurtti hieman jäähtyneeseen seokseen. 
  8. Sekoita sitten vispilällä kananmunat joukkoon. 
  9. Kaada täyte murupohjan päälle. 
  10. Paista uunin keskitasolla 30-45 min. 


Kakku on valmis, kun täyte on hyytynyt reunoilta, mutta näyttää keskeltä vielä raa'alta. 
Jäähdytä kakku hyvin joko jääkaapissa tai talvella ulkona ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti