maanantai 13. toukokuuta 2013

Tyttäreltä äidille rakkaudella tehtyä

Sunnuntaina oli taas toukokuun toinen sunnuntai eli äitienpäivä. Äitini on minun kiveni, tukeni, järkkymätön voimavara, johon voin aina tarvittaessa tukeutua sekä ihminen, jolle voin soittaa ilman mitään asiaa. Äitienpäivä on päivä, jolloin haluan muistuttaa omaa äitiäni, siitä kuinka rakas ja tärkeä ihminen hän on minulle <3 Tottakai osoitan sen hänelle useamminkin kuin kerran vuodessa, mutta vähintään kerran vuodessa leivon hänelle kakun täynnä rakkautta.
Tänä vuonna kakussa maistuivat marianne-karkit ja tuhti suklaa.

Kakun inspiraationa toimi the Hummingbird bakeryn Brooklyn Blackout -kakku. Alkuperäinen resepti löytyy siis kirjasta Leivonnaisia herkkusuille (Gummerus, 2011).


Totaalinen äitienpäivän blackout -kakku

= suklaakakku mariannerouhe-vaniljamoussella ja mansikoilla, kuorrutettuna paksulla suklaakiisselillä ja kermavaahdolla


Pohja

(yksi pellillinen)

100 g kasvimargariinia
3 dl ruokokidesokeria
2 kananmunaa
0,5 tl vanilja-aromia
reilu 1 dl tummaa kaakaojauhetta
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
2,6 dl vehnäjauhoja
1,6 dl riisimaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
puoli levyä (Pandan) tummaa suklaata


Täyte

(kahteen väliin)

1 prk Alpro Airy & Creamy -vispiä
1 prk Oatly vaniljakastiketta
1 tl vanilja-aromia
1 pss marianne-karkkeja
4 liivatelehteä
1 litra tuoreita mansikoita

Kuorrute


3 dl vettä
3 dl ruokokidesokeria (tai tavallista valkoista)
0,5 rkl vaaleaa siirappia
reilu 1,5 dl tummaa kaakaojauhetta
vajaa 2 dl maissitärkkelysjauhoja
45 g kasvimargariinia
0,5 tl vanilja-aromia

(+ 1 prk Alpro Airy & Creamy -vispiä vatkattuna ja sokerilla maustettuna)

Kostutus:

0,5 dl riisimaitoa
1 tl vaniljasokeria
(vähän kahvia)

Valmistus


Pohja:
  1. Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. 
  3. Lisää munat yksi kerrallaan seokseen ja vatkaa hyvin.
  4. Vatkaa hiljaisella teholla vanilja-aromi, siivilöity kaakaojauhe, leivinjauhe, sooda ja suola taikinaan.
  5. Lisää vuorotellen (kahdessa erässä) jauhot ja maito taikinaan hyvin sekoittaen. 
  6. Rouhi suklaa ja lisää se käännellen taikinaan.
  7. Kumoa taikina leivinpaperilla vuorattuun syvään peltiin ja paista uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia.
  8. Nosta kypsä kakkupohja leivinpaperineen pelliltä pöydälle jäähtymään.
Täyte:
  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi.
  2. Vatkaa erillisissä kulhoissa Airy & Creamy ja vaniljakastike. Yhdistä vaahdot.
  3. Murskaa marianne-karkit tehosekoittimessa rouheeksi. Voit myös käyttää huhmaria tai ostaa valmista rouhetta.
  4. Lisää rouhe vaahtoon.
  5. Sulata liivatelehdet tilkassa (n. 2 rkl) kiehuvaa vettä.
  6. Kaada liivateneste vaahtoon ohuena nauhana hyvin sekoittaen.
  7. Laita täyte kylmään jähmettymään hieman.
  8. Siivuta mansikat ohuiksi siivuiksi kulhoon odottamaan kakun täyttämistä.
Suklaakiisselikuorrute:
  1. Mittaa kattilaan vesi, sokeri, siirappi ja kaakaojauhe. Kuumenna seosta keskilämmöllä kiehuvaksi silloin tällöin vatkaten. 
  2. Lisää maissitärkkelysjauhoihin 0,5-1 dl vettä voimmakkaasti vatkaten. Seoksen tulisi olla kuin paksua limaa.
  3. Vatkaa maissitärkkelysneste suklaaseokseen.
  4. Kuumenna seos koko ajan vatkaten ja keittele seosta vielä pari minuuttia, jotta kiisseli paksunee. (Saat vatkata oikein kunnolla, koska seos jankkiutuu melko paksuksi!)
  5. Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon vanilja-aromi ja margariini. 
  6. Siirrä kiisseli kylmään jähmettymään kiinteäksi.
  7. Vatkaa soijavispi kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla tai tavallisella sokerilla.
Kokoaminen:
  1. Leikkaa kakkupohja kolmeen samankokoiseen pitkulaiseen palaan.
  2. Aseta yksi pohjista tarjoilualustalle ja kostuta maidolla.
  3. Annostele puolet täytteestä pohjalle ja lisää päälle puolet mansikkasiivuista.
  4. Laita päälle toinen kakkupohjapala ja kostuta se.
  5. Laita päälle loput täytteestä ja mansikoista.
  6. Aseta kolmas kakkupohja päällimmäiseksi ja kostuta se.
  7. Jos on aikaa, laita kakku vielä hetkeksi jähmettymään jääkaappiin, jotta kakku olisi hieman jämäkämpi ennen kuorrutuksen levittämistä.
  8. Jos ei, niin levitä suklaakiisseli kakun päälle (ja reunoille) haluamallasi tavalla ja koristele reunat vielä soijavispillä.
Huom. Mielestäni täyte oli sen verran löysähköä, että tein kokoamista helpottaakseni väliaikaiset reunat pahvista kakulle, jotta täyte pysyy välissä, eikä pursua yli reunojen. Välttämättä reunoja ei tarvita, jos lisäät liivatteiden määrää täytteeseen. Laita kakku jääkaappiin pariksi tunniksi hyytymään ennen kuorrutteen levittämistä. Ota pahvireunat pois ja koristele kakku kuorrutteella, soijavispillä ja vaikkapa mansikoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti