torstai 16. toukokuuta 2013

Alkukesän raikas tuulahdus tuoksuu sitruunalle

Töihin toivottiin jotain hyvää läksiäisherkkuna ulkomaan vierailijoillemme. Vierailijoita oli Walesista, Turkista sekä Espanjasta. Mietin, mikä voisi olla sellainen helppo, ehkä jopa entuudestaan tuttu ja raikas herkku, joka kuvastaisi myös tämän hetkistä vuodenaikaa. Päädyin melko pikaisen pohdinnan jälkeen sitruunapiirakkaan, jota olin jo halunnut tehdä pääsiäisestä saakka. Tämä piirakka on kevyt ja raikas, ei liian kirpeä tai hapan vaan sopivan makea olematta imelä.
Tämä piiras tuo raikkaudellaan mukavaa piristystä jo tutuiksi tulleisiin suklaisiin leivonnaisiini. Alkuperäisen reseptin bongasin Helsingin Sanomien ruoka-osioista (täältä). Oioin hieman mutkissa ja ostin valmiin Sunnuntain pakastemurotaikinan. Kyllä murotaikinan voi tehdä itsekin. Blogissanikin  muropohja on esiintynyt jo muutamaan otteeseen, joten sen voi toisen reseptin yhteydestä poimia. Enkä myöskään tehnyt marenkia päälle, vaan tarjosin piirakan vaahtoutuvan vaniljakastikkeen kera. Laitan kuitenkin marengin ohjeen tähän, jos sen joku haluaa tehdä.




Sitruunapiirakka

(23 cm piirakkavuokaan)

Pohja

1 pkt Sunnuntai murotaikinaa
margariinia vuoan voiteluun

Täyte

1,5 kpl sitruuna (kuori ja mehu)
3/4 dl sokeria
2 dl vettä
2 kananmunan keltuaista
2 rkl perunajauhoja
1 rkl margariinia

Kuorrutus

2 kananmunan valkuaista
1/2 dl tomusokeria


Valmistus:

  1. Anna murotaikinan sulaa huoneenlämmössä n. 2 tuntia.
  2. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  3. Kauli sulanut murotaikina tasaiseksi levyksi ja nosta se sitten voidellun piirakkavuoan päälle.
  4. Painele taikina tasaisesti vuokaan ja leikkaa veitsellä vuoan yli jääneet taikinanpalat.
  5. Pistele taikinan pohjaan haarukalla reikiä, jotta taikina ei paistettaessa kupruilisi niin paljoa.
  6. Esipaista pohjaa uunissa keskitasolla n. 15 min.
  7. Valmista sitruunakiisseli seuraavanlaisesti.
  8. Pese sitruunat ja raasta kuoren keltainen osa. Purista mehut johonkin kulhoon/lasiin odottamaan.
  9. Erottele munista keltuaiset kattilaan ja valkuaiset toiseen kulhoon. Valkuaisiin ei saa joutua lainkaan keltuaista, jos aiot valmistaa marenkikuorrutuksen.
  10. Lisää keltuaisten joukkoon kattilaan kaikki muut täytteen ainesosat paitsi sitruunamehu.
  11. Kuumenna seosta liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. 
  12. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita sitten joukkoon sitruunamehu.
  13. Kiisseli on nyt valmis kaadettavaksi esipaistetun piirakkapohjan päälle.
  14. Paista piirakkaa uunissa vielä kiisselin kanssa n. 5-10 min, jotta seos on hyytynyt.
  15. Jos haluat marengin piirakan päälle, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää lopussa tomusokeri. Nostele vaahto täytteen päälle ennen uuniin laittoa. Paista uunissa vain sen verran, että marenki kiinteytyy ja huiput saavat vähän väriä. 
  16. Ota pois uunista, kun on valmista ja tarjoile jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti