maanantai 13. toukokuuta 2013

Rakkaudesta suklaaseen piirakkamuodossa

Mieheni äidille leivottiin tänä vuonna the Hummingbird Bakeryn (Leivonnaisia herkkusuille, Gummerus, 2011) Mississipin mutapiirakkaa. Mmm.. Vaalealla piirakkapohjalla, täyteläisellä suklaakiisselitäytteellä ja soijavispillä hunnutettuna tarjoiltiin tätä ulkoterassilla aamukahvin kera. Hyvin makeaa ja täyteläistä. Yksi pala taatusti vie suklaahimot mennessään!
Muokkasin reseptin maidottomaksi vaihtamalla voin margariiniin, suklaan tummaan maidottomaan suklaaseen ja kermavaahdon soijavispiin.




Mississipin mutapiirakka

(23 cm kokoiseen piirakkavuokaan)

Pohja

4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 dl ruokokidesokeria
110 g margariiinia

Täyte

150 g tummaa suklaata
50 g margariinia
0,3 dl vaaleaa siirappia
6 kananmunaa
3,3 dl ruokokidesokeria
1 tl vanilja-aromia

Päälle

1 prk Alpro Airy & Creamy -vispiä
Rouhittua suklaata tai kaakaojauhetta


Pohja: 
  1. Mittaa ainekset kulhoon ja vatkaa hiljaisella nopeudella, kunnes ainekset ovat sekoittuneet murumaiseksi.
  2. Lisää 1 rkl kerrallaan vettä joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää toinen rkl vettä ja vatkaa, kunnes taikina on tasaista ja sileää. Jos taikina on edelleen kuivahkoa, lisää vielä vettä, mutta älä lisää liikaa. Vatkaa mielummin suurella teholla ja yritä saada ainekset siten yhdistymään.
  3. Kääri taikina muovikelmuun ja jätä hetkeksi odottamaan. Mielellään tunniksi. (Itse jaksoin odottaa vain puoli tuntia)
  4. Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen.
  5. Kauli taikina jauhotetulla alustalla levyksi, levitä taikinalevy piirakkavuokaan ja leikkaa ylimääräiset reunat terävällä veitsellä pois. 
  6. Pistele pohjaan hieman reikiä haarukalla ja esipaista pohjaa uunissa n. 15 minuuttia. Taikinan tulee olla edelleen vaaleaa ja keskeltä osittain raakaa.
Täyte:
  1. Tarkista, että uuni on 175-asteinen.
  2. Mittaa suklaa, margariini ja siirappi kuumankestävään kulhoon hiljalleen kiehuvan vesikattilan päälle. (Älä anna veden osua kulhon pohjaan.)
  3. Anna olla, kunnes ainekset ovat sulaneet. 
  4. Nosta kulho kattilan päältä ja anna seoksen jäähtyä hieman. Varo, kulho on kuuma!
  5. Riko munat eri kulhoon, mittaa joukkoon sokeri ja vanilja-aromi. Vatkaa ainekset sekaisin. (Älä vatkaa vaahdoksi asti, vain sen verran, että ainekset sekoittuvat keskenään)
  6. Vatkaa munaseokseen jäähtynyt suklaaseos niin, että seoksesta tulee sileää.
  7. Kaada täyte esipaistetun piirakkapohjan päälle ja paista piirakkaa uunissa 35-45 minuuttia. Tarkista 30 minuutin jälkeen, ettei piirakka pääse palamaan.Valmis piirakka on hieman tutiseva keskeltä, mutta muuten kiinteä.
  8. Peitä piirakka ja laita se jääkaappiin yön yli. 
Päälle:
  1. Ennen tarjoilua vatkaa soijavispi vaahdoksi.
  2. Levitä vaahto piirakan päälle ja koristele suklaalla ja/tai kaakaojauheella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti