perjantai 15. helmikuuta 2013

Porkkana-saksanpähkinäkuppikakut

Viimeisen parin vuoden ajan olen ollut aivan hullaantunut kuppikakkuihin! Kuppikakut ovat niin suloisia; pieniä kakkusia, joiden päällä on mitä herkullisimpia kuorrutteita ja koristeita. Voin lisäillä jo testattuja kuppikakkuohjeita tänne aina silloin tällöin, kun ehdin.

Uusin kuppikakkukokeiluni on muunnos the Hummingbird Bakeryn porkkanakakusta. Alkuperäinen resepti löytyy Leivonnaisia Herkkusuille-kirjasta (Gummerus Kustannus Oy, 2011). 

Tästä reseptistä tulee noin 20 kuppikakkua riippuen muffinivuoan koosta. Itse suosin silikonisia muffinivuokia.




Kuppikakut


300 g ruokokidesokeria
3 kananmunaa
3 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
300 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl suolaa
0,5 tl vanilja-aromia
300 g porkkanoita raasteena
50-80 g kuorittuja, pilkottuja saksanpähkinöitä



  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
  2. Yhdistä sokeri, munat ja öljy kulhoon ja vatkaa sekaisin. Sekoita kuivat aineet ja vanilja-aromi keskenään ja lisää ne hitaasti munasokeriseokseen. Vatkaa ainekset hyvin yhteen.
  3. Lisää porkkanaraaste ja pähkinät taikinaan puuhaarukalla sekoittamalla. 
  4. Lusikoi taikinaa muffinivuokiin. Jätä tilaa kohoamiselle noin yksi neljäsosaa vuoasta. 
  5. Paista kakkuja uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyttä tökkäämällä puutikulla (cocktailtikulla) keskelle kuppikakkua. Kakut ovat kypsiä, kun tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakkujen jäähtyä hetki pellillä ja siirrä ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan. 
  6. Levitä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle vaniljakuorrutetta. Voit halutessasi lisätä koristeeksi vielä kanelia tai saksanpähkinärouhetta.


Vaniljakuorrute

300 g tomusokeria siivilöitynä
100 g kasvimargariinia
0,5 dl kasvimaitoa 
0,5 tl vanilja-aromia

  1. Vatkaa huoneenlämpöistä margariinia ja tomusokeria, kunnes ainekset ovat kunnolla sekoittuneet. Älä vatkaa täydellä teholla. 
  2. Yhdistä maito ja vanilja-aromi erillisessä kulhossa ja lisää neste voivaahtoon muutamassa erässä hiljaisella teholla sekoittaen. 
  3. Kun neste on sekoittunut, vatkaa hetki (n. 5 min) täydellä teholla. Seoksesta pitäisi tulla vaaleaa ja kuohkeaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti