tiistai 5. maaliskuuta 2013

Vuosipäivän kuningatarletut hedelmäkompotilla

Vietimme mieheni kanssa vuosipäiväämme eilen. Emme halunneet lähteä tällä kertaa ravintolaan vaan päätimme jäädä kotiin syömään kotitekoisia lettuja ja katsomaan omalta sohvaltamme actionelokuvaa.

Perinteiset pikkuletut ovat meidän molempien mieleen, mutta tällä kertaa halusimme jotain hieman spesiaalimpaa. Teimme siis kuningatarlettuja. Lettujen kanssa söimme edelliseltä illalta jäänyttä hedelmäsalaattia, jonka jalostin hedelmäkompotiksi. Myös riisijäätelöä löytyi lautaselta. Nam, mitä herkkua! Laitan alle ohjeen peruslettutaikinasta sekä kuningatarletuista, jotta jokainen voi jatkossa tehdä mieleisiään.





Lettutaikina

n. 40 pikkulettua

2 kananmunaa
4 dl riisimaitoa 
(mielestäni riisimaidolla saa parhaimman koostumuksen)
0,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
2,5 - 3 dl vehnäjauhoja
25 g sulaa margariinia 
(käytin Flora Culinessea)

Kuningatarletut

Sama ohje kuin yllä pienin muutoksin:
  • vähennä sokerin määrää puolella tai voit jättää sen kokonaan pois
  • 1 tl vanilja-aromia
  • 50 g (pakaste)mustikoita
  • 2 rkl vadelmahilloa


Valmistus
  1. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon maito.
  2. Yhdistä kuivat aineet sekä sulatettu margariini munamaitoseokseen. 
  3. Sekoita vispilällä tasaiseksi.
  4. Lisää taikinaan vadelmahillo ja vanilja-aromi. Sekoita. 
  5. Lisää lopuksi myös mustikat. 
  6. Voit halutessasi survoa osan mustikoista, jolloin kokonaisia mustikoita on vähemmän.

Anna taikinan mielellään turvota puolesta tunnista tuntiin ennen paistamista. Muista sekoitella taikinaa paistamisen aikana, koska muuten jauhot painuvat kulhon pohjalle, eikä taikina ole tasaista.

Laita pannu liedelle kuumenemaan. Tarvitset margariinia paistamiseen vain ensimmäiselle paistokierrokselle, sen jälkeen pannulle ei tarvitse lisätä rasvaa.
Paistamisen aikana levy ei saa olla kuumimmillaan, vaan miedolla keskilämmöllä. Lettu on valmis käännettäväksi, kun reunat ovat kypsyneet ja letun pinta on hyytynyt. Tässä maltti on valttia. Jos pannu on liian kuuma, letut palavat pohjasta ennen kuin ne ovat hyytyneet pinnasta ja se ei ole hyvä. Vähennä mielummin lämpöä ja odottele rauhassa. Kääntämisen jälkeen letun ei tarvitse olla enää kauan pannulla, vain sen aikaa, että se puoli saa hiukan väriä.
Pinoa letut isolle lautaselle. Laita kupu päälle ja paista uusi kierros.




Hedelmäkompotti

1 dl vettä
0,5 dl (ruoko)sokeria
kanelia ja inkivääriä
2 rkl appelsiinin raastettua kuorta
yksi omena
puolikas appelsiini
kourallinen viinirypäleitä
yksi neljäsosa granaattiomena
(voit laittaa mitä hedelmiä tahansa esim. päärynää, melonia yms.)


  1. Kuori ja kuutioi omena.
  2. Kuori appelsiini ja poista kalvot ennen paloittelemista.
  3. Huuhdo viinirypäleet hyvin ja puolita ne.
  4. Ota granaattiomenasta hedelmäliha/siemenet/neste talteen.
  5. Lisää kattilaan vesi, sokeri, kaneli, inkivääri sekä appelsiinin kuori. Kiehauta neste.
  6. Vähennä lämpöä. 
  7. Lisää hedelmät kattilaan ja anna vielä hetken (5 min) olla lämpimällä liedellä. 
  8. Siirrä kattila sivuun jäähtymään ja odottamaan syömistä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti